Tuesday, November 27, 2007

Suomen arvostetuin ammatti

Suomen poliittista elämää ravistelee joidenkin mielestä hämmästyttävä tutkimus. Poliisi on sovinistinen, seksistinen ja poliisina työskenteleviä naisia syrjitään monta kertaa pahemmin kuin mitä keskimäärin työelämässä. Lisäksi ongelma on pahentunut vuodesta 1998, jolloin viimeksi suoritettiin vastaava tutkimus. Vähän huvittuneena seuraan tätä keskustelua ja sitä, että sovinistinen poliisi näyttää tulevan järkyttävänä yllätyksenä useimmille ihmisille.

Mitä muita yllättäviä tutkimuksia saammekaan lukea tulevina vuosina? Voisiko seuraavat kohupaljastukset olla esimerkiksi "Poliisi on väkivaltainen", "Poliisi on rasistinen", tai "Poliisi on epärehellinen"?

Ihmisten auktoriteettiuskovaisuus täällä Suomessa on välillä hellyyttävää. Kansa nostaa poliisin jonkinlaiselle jalustalle, jossa poliisista tulee mystinen oikeuden puolustaja, joka kerta kaikkiaan on kykenemätön korruptioon, vallan väärinkäyttöön ja muihin inhimillisiin heikkouksiin. Poliisi äänestetään gallupeissa kerta toisensa jälkeen yhdeksi arvostetuimmista ammateista. Missä vaiheessa sopulilauma (joita myös tavallisiksi ihmisiksi kutsutaan) näkee totuuden?

"Quis custodiet ipsos custodes? -
Who will protect us against the protectors?"

No comments: